ŞANLIURFA KURTULUŞ MÜZESİ

1903 tarihinde inşa edilmiştir. Avrupai tarzda konak mimarisi ile geleneksel tarzda Urfa evi mimarisinin kaynaştığı bir özelliğe sahip olan ve oldukça geniş bir alana yayılan konak, haremlik ve selamlık bölümlerindeki düzgün kesme taş yapılardan meydana gelmiştir. Duvarlarında o günlerden kalan top ve mermi izlerini görebilmek mümkündür. 2005 Yılında Şanlıurfa Valiliği tarafından onarımı gerçekleştirilmiş ve 11 Nisan 2009 yılında “Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi” olarak hizmete sunulmuştur. Kurtuluş müzesinde Şanlıurfa’nın düşman işgalinde kullanılan silahlar araç gereçler sergilenmektedir. Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluş hareketini başlatan 12 kişinin mumyalanmış resim heykelleri sergilenmektedir.

KURTULUŞ MÜZESİ AÇIK SERGİ VE PARK ALANI

2020 yılında Şanlıurfa Valiliği tarafından müzenin güneyinde bulunan yaklaşık 1100m2 alanın Şanlıurfa’nın kurtuluşunda emeği geçen 12 kişi adına sergilenmek üzere 12 anıt levha konulmak istenmiş, bunun üzerine alanın tasarım süreci başlamıştır.

Alana üst kot’tan girilip orta alanda kurtuluş anıtı görülmekte 12 boğumdan oluşan omurga şeklinde alanı saran yol ve anıttan dagılan 12 kol şeklinde Kurtuluşta emegi geçen 12 kişinin anıt levhalarına uzanan bir tasarım görülmektedir. 2 Koldan 6 sahanlıklı merdiven ile sergi parkına inilip tüm alandaki yöresel ağaçlar ve bitkilerle karşılaşılmaktadır. 4’lü şekilde 3 takım (210cmX70cm) ölçülerinde 12 adet dinlenme bankından alanın hissiyatını en derin ölçekte hissetmek mümkündür. Alanın tamamında yöresel taşlar ve bitkiler kullanılıp, kent mobilyası ve aydınlatmalarda organik malzemeler tercih edilmiştir. Tarihi Mahmut Nedim Konağı’na uygun tasarımı ile Şanlıurfa ve tüm müze ziyaretçilerine hizmet vermektedir.